တစ္ကိုယ္လံုး အဝလြန္ သူမ်ားထက္ ဗိုက္တြင္ အဆီစု ေနသူ မ်ား ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္သည့္ အႏၲရာယ္ ပိုမ်ား
ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အသစ္ တစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။

အဝ လြန္ျခင္းမွာ ေသြးတိုးေရာဂါ (သို႔မဟုတ္) ေသြးတိုးျခင္း ကို ျဖစ္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရွိ ထားၿပီး ျဖစ္ကာ လူတစ္
ေယာက္၏ ကိုယ္ခႏၶာတြင္ အဆီစုေဝးရာေနရာကိုလုိက္၍ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါတုိ႔ကဲ့သို႔ အျခားက်န္း
မာေရး ျပႆနာမ်ားကို ပိုိမို မ်ားျပားေစႏုိင္သည္။ သို႔ေသာ္ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ တစ္ကိုယ္လံုး ေနရာစံုအဝလြန္ျခင္း
နွင့္ တစ္ေနရာတည္းအဆီမ်ားစုေဝးျခင္းတုိ႔ၾကား ဆက္စပ္မႈကို ရွင္းလင္းစြာမသိရေပ။

ယခု ေလ့လာမႈ အတြင္း လူေပါင္း ၉၀၃ ဦး ပါဝင္ၿပီး ၎တို႔ ေသြးတုိးေရာဂါ ျဖစ္ေပၚမႈကို ေျခရာခံရန္ ပ်မ္းမွ်အခ်ိန္ 
ခုနစ္ႏွစ္အထိေလ့လာထားျခင္းျဖစ္သည္။ အေပၚေသြး ၁၄၀ (သို႔မဟုတ္) ယင္းထက္ျမင့္မားေနၿပီး ေအာက္ေသြး 
၉၀ (သို႔မဟုတ္ )ယင္းထက္ျမင့္မားေနျခင္းကို ေသြးတုိးသည္ဟုေခၚၿပီး ေသြးတုိး က်ေဆးမ်ား စတင္ေသာက္သံုး 
ရမည့္ အေျခအေနျဖစ္သည္။

ေလ့လာမႈတြင္ ပါဝင္သူမ်ား၏ ဝမ္းဗုိက္ပိုင္းရွိ နက္႐ႈိင္းေသာေနရာတြင္ ရွိေသာ အဆီ(သို႔မဟုတ္) ခႏၶာကိုယ္ အ
စိတ္အပိုင္းမ်ားရွိ အဆီမ်ား အေရျပားေအာက္ရွိ အဆီမ်ား (သို႔မဟုတ္) ခႏၶာကိုယ္ အႏွံ႔ရွိေနေသာ မ်က္စိျဖင့္ျမင္
ရသည့္ အဆီမ်ားႏွင့္ ကိုယ္ေအာက္ပိုင္းအဆီမ်ားကို ပံုရိပ္ေဖာ္၍ ေလ့လာစစ္ေဆးခဲ့သည္။

ေလ့လာၿပီးဆံုးခ်ိန္တြင္ ပါဝင္သူအားလံုး၏ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ေသြးတုိးေရာဂါျဖစ္လာသည္ ခႏၶာကိုယ္ၫႊန္းကိန္း 
(BMI)ႁမင့္မားသူမ်ား ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခပိုမ်ားသည္။ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္း အဆီပါဝင္မႈ၊ တစ္ကိုယ္လံုးေနရာစံု
အဆီပါဝင္မႈႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေအာက္ပိုင္း အဆီ ပါဝင္မႈမ်ားကို ထည့္သြင္း တြက္ခ်က္ၾကည့္ရာ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္းအဆီ
စုေဝးမႈႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါၾကား လံုးဝဆက္စပ္မႈရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

လိင္ ကြဲျပားမႈ၊ အသက္ အရြယ္ (သို႔မဟုတ္) လူမ်ိဳး ကြဲျပားမႈ မ်ားကို ထည့္သြင္း တြက္ ခ်က္ၿပီး ခ်ိန္၌လည္း ဝမ္း
ဗိုက္ပိုင္းအဆီစုေဝးမႈႏွင့္ ေသြးတိုးေရာဂါၾကား ဆက္စပ္မႈမွာ အေျပာင္း အလဲမရွိေပ။ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္း အဆီ စုေဝး
မႈႏွင့္ ေသြး တုိးေရာဂါ အခုိင္အမာ ဆက္ႏႊယ္မႈကို ေက်ာက္ကပ္တစ္ဝိုက္ႏွင့္ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္း အေနာက္ ဘက္တြင္ 
တည္ရွိေသာ ကိုယ္ အဂၤါ အစိတ္အပိုင္း ဆုိင္ရာ အဆီ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ဝမ္းဗိုက္ နံရံ အဆီမ်ားကို ေလ့လာရာ
တြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

ယခုေလ့လာမႈကို American College of Cardiology ဂ်ာနယ္ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။ —Ref: TOI


၇ ရက္ ေန႔ စဥ္ သ တင္း စာ မွ ကူး ယူ မွ် ေဝ သည္ ။

Post a Comment